Ημ/νια δημοσίευσης: Δευτέρα, 26 Μαΐου 2014

Νίκη για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα

Παρά τις σημαντικές απώλειες που υπέστη, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ παραμένει η ισχυρότερη πολιτική δύναμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, διατηρώντας το προβάδισμα από τους Σοσιαλδημοκράτες.

Διατηρεί την πρωτοκαθεδρία στο ευρωκοινοβούλιο το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (EPP) με 212 έδρες (σε σύνολο 751 εδρών) καταγράφοντας ωστόσο απώλειες σε σχέση με το 2009 οπότε είχε κερδίσει 274 έδρες. Ακολουθούν οι Σοσιαλδημοκράτες (S&D) με 186 έδρες (από 196 που κατείχαν) σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.

Έπονται οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες (ALDE) με 70 έδρες (από 83) και οι Πράσινοι (Greens-EFA) με 55 έδρες (από 57). Η Ευρωπαϊκή Αριστερά (GUE-NGL) έχει 43 έδρες, οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές (ECR) 44 έδρες, η Ευρώπη της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας (EFD) 36 έδρες, οι Αδέσμευτοι-Ανένταχτοι 38 έδρες και οι Λοιποί 67 έδρες.

Εντυπωσιακή ήταν η αύξηση που σημείωσαν τα ακροδεξιά και ευρωσκεπτικιστικά κόμματα, που στις διάφορες εκδοχές τους λαμβάνουν περισσότερες από 80 έδρες. Η επικράτηση της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία, η θεαματική ενίσχυση του αντιευρωπαϊκού UKIP στη Βρετανία αλλά και άλλων ευρωφοβικών κομμάτων αλλάζουν τους συσχετισμούς εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και αναγκάζουν τις δύο μεγάλες ομάδες, το ΕΛΚ και τους Σοσιαλιστές, να συνεργασθούν στενότερα τόσο για την εκλογή προέδρου της Κομισιόν όσο και για την προώθηση των μεγάλων ευρωπαίκών πρότζεκτ.   

email