Ημ/νια δημοσίευσης: Τρίτη, 27 Μαΐου 2014

Μετά τις ευρωεκλογές μια δύσκολη Σύνοδος Κορυφής

Η διαχείριση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών θα απαιτήσει λεπτούς χειρισμούς από τους ευρωπαίους ηγέτες, αρχής γενομένης της αυριανής Συνόδου Κορυφής, που λαμβάνει χώρα μετά την ενίσχυση των ευρωσκεπτικιστών.

Στη νέα ολομέλεια της Ευρωβουλής τα λεγόμενα φιλοευρωπαϊκά κόμματα θα διαθέτουν περίπου 500 έδρες στις 751 συνολικά, ωστόσο τα κόμματα που εκπροσωπούν ό,τι πιο ακραίο υπάρχει θα στείλουν στις Βρυξέλλες περίπου 100 ευρωβουλευτές, ενώ μαζί με τους μετριοπαθείς ευρωσκεπτικιστές θα ξεπεράσουν τις 200 έδρες.

 Είναι προφανές ότι η αύξηση των ακραίων κομμάτων οφείλεται στην οικονομική κρίση και τα προγράμματα λιτότητας, που οδήγησαν των αριθμό των ανέργων στα 26 εκατομμύρια, εκ των οποίων 5,5 εκατομμύρια νέοι κάτω των 25 ετών.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να αποδείξουν εμπράκτως στους πολίτες ότι έλαβαν το μήνυμα των εκλογών και να προωθήσουν μια πολιτική που θα αποτελεί συνδυασμό ανάπτυξης και δημοσιονομικής προσαρμογής και όχι μονομερή λιτότητα. Θα πρέπει επίσης να επιλέξουν και τα σωστά πρόσωπα που θα ενσαρκώσουν αυτήν την πολιτική, αρχής γενομένης της θέσης του Προέδρου της Κομισιόν που θα βρεθεί αύριο το βράδυ στο τραπέζι του ευρωπαϊκού συμβουλίου. Λογικά ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είναι το φαβορί δεδομένου ότι η πολιτική «οικογένεια» του ΕΛΚ της οποίας ήταν υποψήφιος κέρδισε τις περισσότερες έδρες στη νέα Ευρωβουλή. Ωστόσο, η απόφαση θα πρέπει να ληφθεί μεταξύ των ηγετών και της Ευρωβουλής και αυτή τη στιγμή τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί ως δεδομένο.
 

Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

Υπεύθυνος σύνταξης: Στέφανος Γεωργακόπουλος

Πηγή: Deutsche Welle

 

email