Ημ/νια δημοσίευσης: Τρίτη, 01 Ιουλίου 2014

Βουλγαρία: Πρόωρες εκλογές 5 Οκτωβρίου

Πρόωρες εκλογές θα διεξαχθούν στη Βουλγαρία στις 5 Οκτωβρίου. Μέχρι τότε θα υπάρχει υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα συσταθεί στις 6 Αυγούστου μετά την διάλυση του Κοινοβουλίου, όπως ανακοίνωσε ο αρχηγός του κράτους.

Μετά από πολιτικές διαβουλεύσεις στην Προεδρία, τις οποίες παρακολούθησαν τα περισσότερα μεγάλα πολιτικά κόμματα, αποφασίστηκε ότι καμία άλλη κυβέρνηση δεν θα αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας την τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο. «Η παραίτηση του υπουργικού συμβουλίου του Oresharski θα είναι σύμφωνη με τον χρόνο που απαιτείται για την διεξαγωγή διαβουλεύσεων και τον σχηματισμό προσωρινής κυβέρνησης, σύμφωνα με το  Σύνταγμα. Όπως ορίζει το Προεδρικό Διάταγμα, το Κοινοβούλιο οφείλει να διαλυθεί στις 6 Αυγούστου 2014 και να οριστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση», δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Rosen Plevneliev.

Η διαμόρφωση προσωρινής κυβέρνησης είναι η προτεραιότητα του Προέδρου, σύμφωνα με το Σύνταγμα της Βουλγαρίας. Tόσο τα κόμματα που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο -το σοσιαλιστικό BSP (Bulgarian Socialist Party), το φιλελεύθερο DPS (Movement for Rights and Freedoms), το συντηρητικό GERB (Citizens for European Development of Bulgaria) και το ακροδεξιό Ataka(Attack Party)- όσο και εκείνα που κέρδισαν έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά τις Ευρωεκλογές του Μαΐου –το κόμμα ‘BulgariawithoutCensorship’ και το κόμμα ‘ReformistBloc’- θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στις διαβουλεύσεις για την διαμόρφωση υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Ο Διοικητή της Εθνικής Τράπεζας της Βουλγαρίας (Bulgarian National Bank- BNB), που συμμετείχε στις πολιτικές διαβουλεύσεις για τον ορισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης, επανέλαβε την δέσμευση της Κεντρικής Τράπεζας για διατήρηση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος μετά από φήμες που προκάλεσαν πανικό σχετικά με το μέλλον συγκεκριμένων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, γεγονός που οδήγησε πολλούς καταθέτες να αποσύρουν τις αποταμιεύσεις τους.

 

Πηγή: http://www.novinite.com

 

 

email