Ημ/νια δημοσίευσης: Δευτέρα, 07 Ιουλίου 2014

Σλοβενία: Πρόωρες βουλευτικές εκλογές 13 Ιουλίου 2014

 Το συνταγματικό δικαστήριο επιβεβαίωσε ότι θα πραγματοποιηθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην Σλοβενία στις 13 Ιουλίου, μετά την κατάρρευση της κεντροαριστερής κυβέρνησης τον Μάιο. Ωστόσο, υπήρξαν έντονες αντιδράσεις καθώς αρκετοί υποστηρίζουν  ότι η διεξαγωγή εκλογών την περίοδο του καλοκαιριού θα οδηγήσει σε μεγάλη αποχή.

Η απερχόμενη κεντροαριστερή κυβέρνηση δήλωσε ότι διακόπηκαν όλες οι διαδικασίες πώλησης κρατικών επιχειρήσεων μέχρι τον σχηματισμό νέου υπουργικού συμβουλίου μετά τις εκλογές. Σημειώνεται ότι, το σχέδιο διάσωσης του τραπεζικού τομέα αποτέλεσε εμπόδιο για την Σλοβενία στην αναζήτηση βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Αποφασίσαμε ότι καμία διαδικασία ιδιωτικοποίησης δεν μπορεί να ολοκληρωθεί ή να ξεκινήσει κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και μέχρι να συσταθεί το νέο υπουργικό συμβούλιο», δήλωσε χαρακτηριστικά η απερχόμενη Πρωθυπουργός, Alenka Bratusek, στην εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού της συμβουλίου. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή αποσκοπεί στην αύξηση της δημοτικότητας της, καθώς είναι γνωστό ότι οι περισσότεροι ψηφοφόροι είναι αντίθετοι με τις προσπάθειες πώλησης των τοπικών επιχειρήσεων.

Κυβερνητικά στελέχη, μεταξύ αυτών η πρώην Πρωθυπουργός και ο απερχόμενος Υπουργός Οικονομικών Uros Cufer, σχολίασαν ότι το κράτος ελέγχει σήμερα σχεδόν τα 2/3 της οικονομίας της Σλοβενίας και το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν ανέρχεται στο 88% του μέσου όρου των υπόλοιπων κρατών μελών της  Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Σλοβενία ​​είναι το πλουσιότερο στην κράτος Κεντρική Ευρώπη, μεταξύ των πρώην σοσιαλιστικών κρατών.  

Τέλος, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις το νέο κόμμα της Bratusek ‘Alliance of Alenka Bratusek’ δεν θα ξεπεράσει το όριο του 4%. Εν αντιθέσει, πιθανότερος επόμενος Πρωθυπουργός είναι ο Miro Cerar με το κόμμα ‘Party of Miro Cerar (Stranka Mira Cerarja, SMC)’ ο οποίος δήλωσε στους Reuters, «Διαφωνώ με την πώληση του αεροδρομίου της Λιουμπλιάνα και της τηλεφωνικής εταιρείας Telecom, αλλά συμφωνώ με την ιδιωτικοποίηση της τράπεζας NKBM (Nova KBM Bank)»


 

 

Eπιμέλεια: Εβίτα Θυσιάδου

Πήγη:

Reuters

The Wall Street Journal

Εuropean Voice


 

email