Ημ/νια δημοσίευσης: Τετάρτη, 09 Ιουλίου 2014

Νέος Πρόεδρος για τη Συριακή Εθνική Συμμαχία

Ύστερα από μια τριήμερη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη, η (υποστηριζόμενη από τη Δύση) Συριακή Εθνική Συμμαχία εξέλεξε τον Hadi al-Bahra (επικεφαλής των διαπραγμάτευσεων κατά τη διάρκεια των ειρηνευτικών συζητήσεων στη Γενεύη) ως το νέο πρόεδρο του συνασπισμού.

Ο Bahra θα αντικαταστήσει τον  Ahmad Jarba, ο οποίος υπηρέτησε στη θέση του προέδρου για ένα χρόνο. Όπως και ο προκάτοχός του, ο Bahra έχει στενούς δεσμούς με τη Σαουδική Αραβία όπου έχει διαμείνει κιόλας, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

«Ο Hadi al-Bahra αναδείχτηκε πρόεδρος της Συριακής Εθνικής Συμμαχίας με 62 ψήφους», ήταν η ανάρτηση της Συμμαχίας σήμερα, Τετάρτη, στο Facebook.

Αν και έχει οριστεί ως ο κύριος φορέας που εκπροσωπεί την αντιπολίτευση με τη στήριξη μάλιστα των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και άλλων ισχυρών δυνάμεων, η επιρροή της Εθνικής Συμμαχίας εντός της Συρίας είναι ισχνή. Ετερόκλητες ομάδες ενόπλων συνεχίζουν να διαφεύγουν τον έλεγχο και να κατέχουν πολλές περιοχές. 

Εσωτερικές διαμάχες στην αντιπολιτευόμενη Συμμαχία έχουν υπονομεύσει τις προσπάθειες των ανταρτών να κυριαρχήσουν.

Συζητήσεις υποστηριζόμενες από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία, οι οποίες είχαν ως στόχο να μπει ένα τέλος στον εμφύλιο πόλεμο που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια, έφτασαν σε αδιέξοδο μετά από δύο κύκλους συναντήσεων τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, όταν οι εκπρόσωποι της Συμμαχίας και του Άσαντ δεν κατάφεραν να επιτύχουν μια ουσιαστική πρόοδο.

Επιμέλεια: Ευθυμία Γιώσα
 
Πηγή: Al Jazeera
email