Ημ/νια δημοσίευσης: Πέμπτη, 10 Ιουλίου 2014

Ιταλία: Αλλαγές στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Αλλάζουν οι κανόνες για την εκλογή του αρχηγού του κράτους. Η Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων της Γερουσίας ενέκρινε μια τροπολογία σύμφωνα με την οποία αλλάζει η απαιτούμενη απαρτία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Πιο συγκεκριμένα, μέχρι τώρα το άρθρο 83 του Συντάγματος απαιτεί πλειοψηφία των δύο τρίτων στις πρώτες τρεις ψηφοφορίες, ενώ στην τέταρτη ψηφοφορία αρκεί η απόλυτη πλειοψηφία. Αντίθετα, η τροπολογία που εγκρίθηκε προσφάτως, προβλέπει πλειοψηφία των δύο τρίτων στις πρώτες τέσσερις ψηφοφορίες, η οποία πέφτει στα τρία πέμπτα στις επόμενες τέσσερις και τελικά,  στην ένατη ψηφοφορία, μειώνεται στην απόλυτη πλειοψηφία.
 
Αλλαγές και για τους εκλέκτορες
Το κείμενο που εγκρίθηκε από την Επιτροπή τροποποιεί επίσης και τον αριθμό των εκλεκτόρων: καταργούνται οι τρεις εκπρόσωποι από κάθε περιφερειακό συμβούλιο. Ως εκ τούτου, τον αρχηγό του κράτους τον εκλέγουν οι 630 βουλευτές και οι εκατό γερουσιαστές. Ο γερουσιαστής Miguel Gotor πρόσθεσε, ακόμα, ότι πρόκειται να παρουσιαστεί μια επιπλέον τροπολογία η οποία θα προτείνει να εισαχθούν στο σώμα των εκλεκτόρων και οι ευρωβουλευτές ώστε να έχουν δικαίωμα επιλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.
 
800.000 υπογραφές για το δημοψήφισμα
Ο αριθμός των βουλευτών παραμένει ως έχει καθώς δεν πέρασαν από την Επιτροπή οι προτάσεις που ζητούσαν τη μείωση του αριθμού τους. «Εξετάσαμε το άρθρο που αφορά τον αριθμό των βουλευτών και καταλήξαμε να μην προβούμε σε καμία αλλαγή», επιβεβαίωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής, Anna Finocchiaro.  Παρά ταύτα, σχετικά με τον αριθμό των απαιτούμενων υπογραφών για την πρόταση ενός καταργητικού δημοψηφίσματος*, από τις 500.000 που είναι σήμερα αποφασίστηκε να αυξηθούν στις 800.000. Αρχικά, δε, από τους ομιλητές, είχε προταθεί να θεσπιστεί όριο ενός εκατομμυρίου υπογραφών.
 
*Με τον όρο καταργητικό δημοψήφισμα εννοούμε εκείνο το δημοψήφισμα που έχει ως αντικείμενο την κατάργηση ενός κανόνα δικαίου. 
 
 
Επιμέλεια: Ευθυμία Γιώσα
 
 
email