Ημ/νια δημοσίευσης: Πέμπτη, 17 Ιουλίου 2014

Σλοβενικές εκλογές με εκπλήξεις

To κόμμα SMC, που μετρά μόλις λίγες εβδομάδες ζωής κέρδισε στις εκλογές της 13ης Ιουλίου στη Σλοβενία με ποσοστό 34,61%. Ο ιδρυτής του νεοπαγούς πολιτικού σχηματισμού, Miro Cerar, χαιρέτισε το αποτέλεσμα και δήλωσε χαρούμενος που οι ψηφοφόροι συνειδητοποίησαν την ανάγκη για αλλαγή.

Με τη συμμετοχή να κυμαίνεται κοντά στο 51%, όσοι Σλοβένοι δεν είχαν φύγει για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, προσήλθαν στις κάλπες για δεύτερη φορά μέσα σε τρία χρόνια δίνοντας την ευκαιρία σε ένα κόμμα ακαδημαϊκών, επιχειρηματιών και δημόσιων προσώπων να δοκιμασθεί στην πολιτική σκηνή της Σλοβενίας. 

Δεν ήταν μόνο η παραίτηση της πρωθυπουργού Alenka Bratušek στις 5 Μαΐου που διατάραξε το πολιτικό σύστημα, αλλά και τα πρότερα σκάνδαλα διαφθοράς σημαινόντων προσώπων της χώρας, όπως ο Janez Jansa. Ο πρώην πρωθυπουργός καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση τον Ιούνιο του 2013, αφού βρέθηκε ένοχος για δωροδοκία ύψους 900.000 ευρώ σχετικά με την προμήθεια αμυντικών συστημάτων.

Το Δημοκρατικό Κόμμα του Jansa ήρθε δεύτερο αποσπώντας το 20,69%, με τον αρχηγό του να διαμαρτύρεται ότι δεν κατάφερε, τελικά, να ψηφίσει, μετά την απόρριψη του αιτήματος του να πάρει έκτακτη άδεια από τη φυλακή. Η απελθούσα πρωθυπουργός Alenka Bratušek συγκέντρωσε μόλις και μετά βίας το ποσοστό του 4,34%, ενώ ο Zoran Jankovic, πρώην πρωθυπουργός και δήμαρχος της Λιουμπλιάνα έφτασε στο 3,7%, βλέποντας το όνειρό του για είσοδο στη Βουλή να καταρρέει. 

Ο Cerar δέχεται έντονη κριτική ότι στερείται πολιτικής εμπειρίας και προγράμματος, εντούτοις ευνοήθηκε από όσους Σλοβένους αποστρέφονται πλέον την καθεστηκυία πολιτική τάξη. Δηλώνει αποφασισμένος να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ αριστεράς και δεξιάς και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της χώρας. 

Όπως όλα δείχνουν, η νέα κυβέρνηση που θα σχηματιστεί θα συντίθεται, εκτός από το κόμμα του Cerar, από τους Σοσιαλδημοκράτες (έλαβαν ποσοστό 6%) και από το Κόμμα των Συνταξιούχων (τερμάτισε τρίτο με ποσοστό 10%). Πολλοί αναλυτές αμφιβάλλουν ότι θα κυριαρχήσει η σταθερότητα στη Σλοβενία, η οποία βιώνει μια διττή κρίση, τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Μερικοί, μάλιστα, προβλέπουν νέο γύρο εκλογών μέσα στο χρόνο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η οικονομική ανάταση της χώρας απαιτεί ακόμα πολλές μεταρρυθμίσεις και για να διευκολυνθεί χρειάζεται να έχει σύμμαχο την πολιτική πρόοδο και ομόνοια.

 
Ευθυμία Γιώσα
 
 
email