Ημ/νια δημοσίευσης: Τρίτη, 22 Ιουλίου 2014

Φλερτ με την ανεξαρτησία για την Καταλονία

Επιφανείς προσωπικότητες της Ισπανίας, όπως ο Νομπελίστας συγγραφέας Μάριο Βάργκας Λιόσα, ανέλαβαν προσφάτως μια πρωτοβουλία που έχει ως στόχο τη συμμετοχή όλων των Ισπανών στη συζήτηση για το δημοψήφισμα σχετικά με την ανεξαρτησία της Καταλονίας. Η διακήρυξη των Libres e Iguales (Ελεύθεροι και Ίσοι), όπως είναι το όνομα του κινήματος, έχει ήδη συγκεντρώσει πεντακόσιες υπογραφές. «Δεν ευελπιστούμε να μετατραπούμε σε πολιτικό σχηματισμό, δε φιλοδοξούμε να αποκτήσουμε κανενός είδους πολιτική δύναμη. Θέλουμε να είμαστε μια αστική ομάδα πολιτών που θα πλαισιώνει το διάλογο γύρω από το κρίσιμο ερώτημα», υποστηρίζει ο Αρκάντι Εσπάντα, δημοσιογράφος εκ Καταλονίας.
 
Την ίδια στιγμή, κι ενώ απομένουν τέσσερις μήνες πριν από την ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, οι επικεφαλής των κυριότερων επιχειρήσεων στην Καταλονία βρίσκονται σε συζητήσεις με πολιτικούς και επιχειρηματίες της Μαδρίτης, σε μια προσπάθεια να πείσουν τον Πρωθυπουργό της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, να δράσει με τέτοιο τρόπο ώστε να ξεμπλοκάρει τις διμερείς σχέσεις. 
 
Εκείνο που οι επιχειρηματικοί κύκλοι θέλουν να διασφαλίσουν είναι ότι δε θα πληγούν από μια πιθανή απόσχιση της Καταλονίας και προτείνουν να βρεθεί μια πιο συγκρατημένη λύση με την οποία θα συμφωνούν όλοι και θα αποτρέπει, επιπλέον, τον κίνδυνο μιας πλήρους ανεξαρτησίας. 
 
Ο Άρτουρ Μαρς, πρόεδρος της κυβέρνησης της Καταλονίας, αναμένεται να συναντηθεί με τον Ραχόι, για να ανταλλάξουν απόψεις και επ’ αυτού του θέματος, ενώ εάν οι συζητήσεις των δύο ανδρών δεν ευδοκιμήσουν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι Καταλανοί εθνικιστές σκοπεύουν να διοργανώσουν μια μαζική διαδήλωση στις 11 Σεπτεμβρίου, ημέρα εθνικής εορτής για την Καταλονία. Το τοπικό κοινοβούλιο θα ψηφίσει έναν ειδικό νόμο με τον οποίο θα ενεργοποιείται το δικαίωμα διεξαγωγής του δημοψηφίσματος και οι Καταλανοί θα κληθούν να προσέλθουν στις κάλπες στις 9 Νοεμβρίου, παρά την απόρριψη του σχετικού αιτήματος από τη ισπανική βουλή τον Απρίλιο.
 
Την ίδια ημέρα και το κίνημα των Libres e Iguales σκοπεύει να παραστεί στη διαδήλωση με σκοπό να αντιμετωπίσει την επίδειξη δύναμης από τους εθνικιστές Καταλανούς. Επίσης, απορρίπτει κάθε αίτημα για διεξαγωγή δημοψηφίσματος το Νοέμβριο, απηχώντας την άποψη της Μαδρίτης που χαρακτηρίζει μια τέτοια ενέργεια ως αντισυνταγματική.
 
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις φανερώνουν μια ισχυρή πλειοψηφία υπέρ ενός δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία, αλλά από αυτούς, εκείνοι που τάσσονται υπέρ της απόσχισης, είναι περίπου οι μισοί. Εντωμεταξύ, δημοσκοπήσεις απ’ όλη τη χώρα επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι η πλειοψηφία των Ισπανών είναι κατά της ανεξαρτησίας.
 
Επιμέλεια: Ευθυμία Γιώσα
 
Πηγές: El Pais, The Guardian
 
email