Ημ/νια δημοσίευσης: Δευτέρα, 11 Αυγούστου 2014

Νικητής από τον πρώτο γύρο ο Ερντογάν

Το προγνωστικά επιβεβαιώθηκαν. Ο Ερντογάν αναλαμβάνει νέος πρόεδρος της Τουρκίας σε εκλογική αναμέτρηση ιστορικών διαστάσεων. Είναι το αποκορύφωμα μιας ανοδικής πορείας ενός ασυμβίβαστου πολιτικού που ξέρει να πολώνει.

Σύμφωνα με τα πρώτα συγκεντρωτικά αποτέλεσμα ο μέχρι τώρα τούρκος πρωθυπουργός αναδεικνύεται από τον πρώτο γύρο πρόεδρος της χώρας. Το ποσοστό που συγκεντρώνει σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Türk αγγίζει το 56% των ψήφων, έπειτα από καταμέτρηση πάνω από το ήμισυ των ψήφων.

Θα ενισχυθεί περισσότερο η δύναμή του
Παρά την αθρόα συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία ο κοινός υποψήφιος των δύο μεγάλων κομμάτων της αντιπολίτευσης CHP και MHP, ο Εκμελεντίν Ιχσάνογλου, Ισλαμιστής διανοούμενος, συγκέντρωσε το 36% των ψήφων. Ο κουρδικής καταγωγής και υποψήφιος του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, παρέμεινε κάτω από το 10%. Ήταν η πρώτο φορά που οι εκλογές για την ανάδειξη πρόεδρου στη χώρα έγιναν άμεσα από τον τουρκικό λαό. Επικριτές του εκφράζουν τον φόβο ότι ο Ερντογάν ως πρόεδρος θα ενισχύσει τη δύναμή του και θα ασκήσει τα καθήκοντά του προς την κατεύθυνση εδραίωσης των συντηρητικών μουσουλμανικών αξιών, ηθών και εθίμων στην τουρκική κοινωνία. Ο Οχσάνογλου χαρακτήρισε την προεκλογική εκστρατεία ως «άδικη» και «μη ισορροπημένη» χωρίς να όμως να αναφερθεί σε αιτίες. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι διέθεσε πολλά εκατομμύρια στην προεκλογική του εκστρατεία .

Ανοδική πορεία
Στην τηλεόραση ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας αντιμετωπίζονταν προνομιακά και το πρόσωπό του ήταν «πανταχού παρόν» σε τεράστια διαφημιστικά πλακάτ σε όλους σχεδόν τους δρόμους της Κωνσταντινούπολης. Από την εργατική συνοικία Κασιμπάσα της Πόλης, όπου ο Ερντογάν πέρασε τα παιδικά του χρόνια παίζοντας ποδόσφαιρο και χωρίς να έχει επισκεφθεί ελιτίστικα σχολεία με φιλοευρωπαϊκά εκπαιδευτικά πρότυπα κατάφερε να ανέλθει στο ανώτατο αξίωμα της χώρας του μετά από σχεδόν 13 χρόνια πρωθυπουργίας. Δεν είναι πολλοί οι πολιτικοί που έχουν να επιδείξουν μια τόσο επιτυχημένη θητεία στην πολιτική. Από το 2003 που έγινε πρωθυπουργός δεν έχει χάσει καμιά εκλογική μάχη. Η σημερινή του νίκη αποτελεί την αποκορύφωση αυτής της επιτυχημένης ανοδικής πορείας ενός πολιτικού που με το αυταρχικό του στιλ έχει απομακρύνει φίλους και εταίρους από τη Δύση

Ειρήνη Αναστασοπούλου (dpa. afp, reuters)
Deutsche Welle

email